Tips ingroeiende nagel

Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood en/of gezwollen zijn, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.

Voorbeeld tunnelnagelcorrectie met Arkada techniek
Beschrijving ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit uw nagel in de huid. De punt van de nagel dringt zich in de huid en kan gaan ontsteken. De nagelwal kan rood worden en u ervaart pijn onder de nagel/aan de teen. Er kan pus uit de huid komen en de nagelwal kan verdikken als gevolg van overmatige celdeling.

Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling. Blijf daarom niet te lang met een ingroeiende nagel doorlopen.

Oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide nagel:
 • Te ronde nagels
 • Verdikte nagels
 • Grote druk op de teen, bijvoorbeeld door knellende schoenen
 • Rond (of te kort) knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen)
 • Peuteren aan de teennagels
 • Een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren
 • Verwonding of kneuzing van de teen
 • Afwijkende stand van teen

Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel.

Zelf verhelpen van ingroeiende of ingegroeide teennagels

U kunt ingroeiende of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kunt u preventief proberen om het te voorkomen. Knip uw teennagels recht en niet te kort af. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Maak dan een afspraak om samen te kijken wat we kunnen doen om de nagelgroei te reguleren.

Probeer uw ingroeiende of ingegroeide nagel niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. Neem ook geen voetenbaden met biotex of zout. Voetbaden maakt de huid week en een weke huid is infectiegevoeliger.

Om de ontsteking te verminderen kunt u het beste de navolgende stappen ondernemen:
 • 3 maal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand.
 • Hierna de teen en nagel goed droog deppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn.
 • De nagel druppelen met een kleurloze desinfectans.
 • Overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister.
 • ’S avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel kunt u de ontstoken plek insmeren met een medicinale honingzalf (bij de apotheek verkrijgbaar).
 • De ontsteking moet dan binnen 3-5 dagen weg zijn. Is de ontsteking niet weg neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Meer informatie? Neem contact op